Recipe: Tasty Kuih Puteri Ayu
Kuih Puteri Ayu.
You can have Kuih Puteri Ayu using 10 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih Puteri Ayu
- You need 4 of biji telur.
- Prepare 1 cawan of gula.
- Prepare 1 1/2 of st ovalet.
- Prepare 2 cawan of tepung gandum (jika guna tepung naik sendiri tak perlu masukkan serbuk penaik).
- It's 1 1/2 of st serbuk penaik.
- It's 1 kotak of santan (200ml).
- Prepare of Minyak masak (untuk sapu acuan).
- It's of Esen pandan.
- Prepare of Pewarna merah jambu,hijau epal dan kuning telur.
- You need of Bahan inti: 2 cawan kelapa parut putih; Sedikit garam ; 2 sb tepung ubi.
Kuih Puteri Ayu instructions
- Pukul telur, gula dan ovalet hingga putih di dalam satu bekas. (Boleh guna mixer atau guna whisk).
- Masukkan campuran tepung gandum dan serbuk penaik berselang seli dengan santan (2-3 kali) kacau sebati sehingga mendapat bancuhan sekata. Masukkan esen pandan.Kacau sebati..
- Tapis untuk dapat bancuhan yang sebati, tak terlalu pekat dan licin. Bahagikan bancuhan kepada tiga bekas. Warnakan setiap bancuhan dengan warna kegemaran..
- *Sediakan inti kelapa parut: Campurkan kelapa parut, garam dan tepung ubi. Sediakan periuk kukus atau (periuk kukus elektrik)..
- Sediakan acuan: Sapu (guna berus) acuan dengan sedikit minyak. Isi dan tekan **inti dalam setiap acuan 1/4 penuh. Masukkan bancuhan hampir penuh ke dalam acuan menutupi kelapa parut. (guna jug ada muncung supaya senang nak isi ke dalam acuan).
- Susun ke dalam periuk kukus. Kukus selama 15-20min. Hasilkan 40 kuih. (agak banyak sebab acuan saiz kecil).
- Tips: Periuk kukus boleh dibalut kain supaya air tak menitik atas kuih. Setiap 5-10 minit buka penutup periuk dan lap wap air bahagian dalam penutup..
0 Response to "Recipe: Tasty Kuih Puteri Ayu"
Posting Komentar