Recipe: Tasty Kuih Puteri Ayu

Kuih Puteri Ayu.

Kuih Puteri Ayu You can have Kuih Puteri Ayu using 10 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Puteri Ayu

  1. You need 4 of biji telur.
  2. Prepare 1 cawan of gula.
  3. Prepare 1 1/2 of st ovalet.
  4. Prepare 2 cawan of tepung gandum (jika guna tepung naik sendiri tak perlu masukkan serbuk penaik).
  5. It's 1 1/2 of st serbuk penaik.
  6. It's 1 kotak of santan (200ml).
  7. Prepare of Minyak masak (untuk sapu acuan).
  8. It's of Esen pandan.
  9. Prepare of Pewarna merah jambu,hijau epal dan kuning telur.
  10. You need of Bahan inti: 2 cawan kelapa parut putih; Sedikit garam ; 2 sb tepung ubi.

Kuih Puteri Ayu instructions

  1. Pukul telur, gula dan ovalet hingga putih di dalam satu bekas. (Boleh guna mixer atau guna whisk).
  2. Masukkan campuran tepung gandum dan serbuk penaik berselang seli dengan santan (2-3 kali) kacau sebati sehingga mendapat bancuhan sekata. Masukkan esen pandan.Kacau sebati..
  3. Tapis untuk dapat bancuhan yang sebati, tak terlalu pekat dan licin. Bahagikan bancuhan kepada tiga bekas. Warnakan setiap bancuhan dengan warna kegemaran..
  4. *Sediakan inti kelapa parut: Campurkan kelapa parut, garam dan tepung ubi. Sediakan periuk kukus atau (periuk kukus elektrik)..
  5. Sediakan acuan: Sapu (guna berus) acuan dengan sedikit minyak. Isi dan tekan **inti dalam setiap acuan 1/4 penuh. Masukkan bancuhan hampir penuh ke dalam acuan menutupi kelapa parut. (guna jug ada muncung supaya senang nak isi ke dalam acuan).
  6. Susun ke dalam periuk kukus. Kukus selama 15-20min. Hasilkan 40 kuih. (agak banyak sebab acuan saiz kecil).
  7. Tips: Periuk kukus boleh dibalut kain supaya air tak menitik atas kuih. Setiap 5-10 minit buka penutup periuk dan lap wap air bahagian dalam penutup..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Tasty Kuih Puteri Ayu"

Posting Komentar