Easiest Way to Prepare Yummy Kuih Bahulu Kemboja
Kuih Bahulu Kemboja .
You can cook Kuih Bahulu Kemboja using 8 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Bahulu Kemboja
- Prepare 1 1/2 cawan of tepung gandum.
- You need 1/2 of sudu kecil garam.
- You need 4 of biji telur gred A.
- It's 1 1/4 cawan of gula.
- Prepare 2 cawan of santan pekat.
- Prepare 1 cawan of jus pandan (20 helai daun pandan dikisar dengan 1 cawan air).
- You need of Bijan secukup nya.
- It's 2 of sudu besar minyak sapi.
Kuih Bahulu Kemboja step by step
- Panaskan oven pada suhu 200'C. (Bergantung pada oven masing2). Sediakan acuan bahulu kemboja (saya takde tapi saya guna acuan apam balik) Kisar daun pandan dan tapiskan untuk mendapatkan jus nya..
- Kisar gula bersama telur hingga larut. Masukkan santan, jus pandan bersama telur dan adun sebati..
- Masukkan tepung dan garam. Kacau rata dan sebati. Tapiskan adunan supaya tepung tidak berketul..
- Sapukan minyak sapi pada acuan. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar di dalam oven selama 10 minit. Keluarkan acuan berisi adunan kuih tadi dan taburkan bijan secara merata di atasnya. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 30 minit atau sehingga kuih masak dan berkerak. (Bergantung pada acuan kalau acuan besar perlu lama sikit nak membakar nya) Cucuk guna kayu lidi untuk memastikan kuih betul-betul masak. Jika kayu nya bersih bererti kuih sudah masak. Sejukkan kuih sebelum dipotong..
0 Response to "Easiest Way to Prepare Yummy Kuih Bahulu Kemboja "
Posting Komentar