How to Prepare Tasty Laksa Mee Pangkor
Laksa Mee Pangkor.
You can have Laksa Mee Pangkor using 24 ingredients and 13 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Laksa Mee Pangkor
- It's 1 of paket mi pangkor @ spegeti.
- You need of kacang panjang.
- It's of lobak merah.
- It's of kuah sup.
- You need 3-4 of ekor ketam (boleh ganti dgn sotong atau ikan).
- You need 1 of biji bawang besar*.
- It's 2 ulas of bawang putih*.
- You need 1 of inci halia*.
- It's 3 of tangkap daun sup.
- You need 1 of sdb minyak.
- Prepare of air.
- You need of garam.
- You need of serbuk perasa.
- Prepare of sambal udang.
- You need 500 gram of udang.
- You need 3 of biji bawang besar*.
- Prepare 3 ulas of bawang putih*.
- It's 1 of inci halia*.
- It's 4 of sdb cili giling.
- Prepare 1 of inci belacan.
- Prepare 1 of sdb gula.
- Prepare 3 of sdb minyak.
- Prepare of garam.
- Prepare of serbuk perasa.
Laksa Mee Pangkor instructions
- Rebus spegeti sehingga lembut. Sebenarnya mmg wujud mi pangkor tu tp susah nk dpt. Jadi alternatif lain yg biasa org guna kalau xde mi pangkor adalah dgn mnggunakan spegeti. Bila spegeti dh lembut, ketepikn trlebih dahulu..
- Kacang pnjng n lobak merah dipotong halus. Sayuran ni mnjadi sayur pilihan waktu nk makan nnt. Dh siap hiris, ketepikn trlebih dahulu..
- Kita mulakn pmbuatan sup ketam dgn menghiris bahan2 brtanda *. Ingin sya mklumkn kembali, ketam tu boleh digantikan dgn ikan kembung atau sotong. Saya suka manis ketam sbb tu sya pkai ketam..
- Tumis bahan yg telah dihiris dgn sedikit minyak..
- Setelah bawang garing, masukkan air dan ketam yg telah siap dibersihkan..
- Setelah mndidih, tambahkn garam, serbuk perasa secukupnya..
- Tutup api dan taburkn daun sup. Siap sudah sup ketam kita..
- Seterusnya, wajib kita sediakan sambal udang sbb laksa mee pangkor mmg dimakan bersama-sama sambal udang. Udang yg telah dibersihkn boleh digoreng seketika bg mngurangkan airnya. Dh goreng, ketepikn dulu..
- Kisar bahan bertanda *..
- Tumis bahan yg telah dikisar td bersama-sama cili giling dan belacan sehingga pecah minyak..
- Masukkan gula, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau seketika..
- Masukkan udang dan kacau hingga mesra. Boleh tambah garam n gula jika kurang. Siap..
- Cara mnghidangnya biasa je. Ambil mangkuk, masukkan spegeti, letak sayur yg telah dihiris, tuang sup, letak sambal udang dan boleh dimakan. Selamat mencuba..
0 Response to "How to Prepare Tasty Laksa Mee Pangkor"
Posting Komentar