Recipe: Tasty Kuih Keria

Kuih Keria.

Kuih Keria You can have Kuih Keria using 8 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Keria

  1. Prepare 2 of biji keledek oren.
  2. It's 1 of periuk air (untuk merebus keledek oren).
  3. Prepare 2 sudu makan of tepung beras.
  4. It's 6 sudu makan of tepung gandum.
  5. It's 1 of sudu kecil garam.
  6. You need 2 of senduk kecil gula.
  7. You need 1/2 cawan of air (untuk memasak air gula).
  8. Prepare 1-2 cawan of minyak (untuk menggoreng).

Kuih Keria instructions

  1. Potong keledek oren yang telah dicuci bersih kepada beberapa bahagian. Rebuskan di dalam 1 periuk air sehingga lembut dan empuk..
  2. Selepas keledek telah empuk, toskan air. Rendam di dalam air paip dan kupas kulitnya. Kemudian toskan air. Lenyek sehingga hancur..
  3. Masukkan 2 sudu makan tepung beras. 6 sudu makan tepung gandum dan 1 sudu kecil garam. Uli sehingga semua bahan sebati..
  4. Sapukan sedikit minyak di tangan supaya adunan tidak melekat di tangan. Bentukkan kuih keria tersebut. Yani beri si kecil Yani turut sama buat kuih ini. Jadi dia cetak guna pencetak biskut untuk dapatkan bentuk yang dia suka. Taburkan sedikit tepung di dulang atau pinggan supaya adunan yang telah dibentuk tidak melekat..
  5. Setelah selesai dibentukkan, panaskan minyak di kuali dan bolehlah digorengkan sehingga masak. Toskan minyak..
  6. Untuk memasak air gula, Yani gunakan kuali tanpa lekat. Masukkan 1/2 cawan air dan 2 senduk kecil gula. Masakkan sehingga air gula tersebut berbuih putih dan masukkan kuih keria yang telah digoreng awal tadi. Kacau atau sira rata secara perlahan..
  7. Bila telah masak, gula tersebut akan beketul-ketul putih kecil melekat di permukaan kuih keria. Siap untuk dihidangkan..
  8. Oleh kerana guna 2 biji keledek yang bersaiz besar, jadi kuih dapat banyak. Yani hantarkan ke rumah jiran-jiran terdekat. Selamat mencuba..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Tasty Kuih Keria"

Posting Komentar