How to Cook Delicious Rendang Daging Istimewa

Rendang Daging Istimewa.

Rendang Daging Istimewa You can cook Rendang Daging Istimewa using 23 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Rendang Daging Istimewa

  1. It's 1 kg of Daging (rebus empuk).
  2. It's of Bahan Kisar.
  3. Prepare 2 of biji bawang besar.
  4. It's 7 ulas of bawang putih.
  5. You need 20 of tangkai cili padi.
  6. You need 2 of inci halia.
  7. You need 3 of inci lengkuas.
  8. It's 3 batang of serai.
  9. It's of Bahan Lain.
  10. Prepare 1 helai of daun kunyit (hiris).
  11. Prepare 5 keping of daun limau purut (hiris).
  12. It's 2 batang of serai (dititik).
  13. It's 1 kotak of kecil santan (200ml).
  14. You need 1 keping of gula nisan/gula melaka.
  15. It's 2 of paket kecil kerisik (40gm2=80gm).
  16. You need 2 of sudu besar cili kisar.
  17. Prepare 1 sudu teh of serbuk ketumbar.
  18. You need 1 sudu teh of serbuk jintan manis.
  19. It's 1 sudu teh of serbuk jintan putih.
  20. You need 4 sudu teh of garam.
  21. Prepare 1 of sudu besar gula.
  22. It's 1-2 cawan of air rebusan daging.
  23. Prepare Sedikit of blackpepper.

Rendang Daging Istimewa instructions

  1. Ini adalah bahan-bahan yang saya sediakan. Daging tu saya potong bentuk dadu besar sebab lebih puas kalau makan. Terpulang jika anda ingin daging versi nipis. Rebus dalam masa 30-40 minit dan simpan sikit air rebusan daging. Daging akan cepat empuk jika pemotongan daging betul.
  2. Pertama sekali panaskan minyak, kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga wangi..
  3. Kemudian masukkan serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis mengikut sukatan yang telah diberikan. Kacau hingga sekata..
  4. Masukkan sedikit blackpepper. Saya gunakan blackpepper instant..
  5. Masukkan cili kisar dan tumis hingga agak pecah minyak..
  6. Kemudian masukkan daging yang telah direbus dan air rebusan daging. Kacau sebati..
  7. Setelah itu, masukkan kerisik dan santan. Kacau hingga kuah sedikit kering dan memekat..
  8. Masukkan gula nisan. Kacau hingga gula nisan cair dan tidak berketul..
  9. Apabila gula nisan sudah cair dan sebati, masukkan pula hirisan daun kunyit, serai dan hirisan daun limau purut. Tumis hingga wangi.
  10. Akhir sekali, adjust dengan perasa garam dan gula. Jika ingin tambah MSG pun boleh. Tapi seeloknya kurangkan letak MSG dalam masakan untuk kesihatan..
  11. Dah siap dah resepi masakan rendang kita kali ini. Senang bukan? Kalau dah cuba jangan lupa #cooksnap resipi ni dan teruskan berkongsi .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Delicious Rendang Daging Istimewa"

Posting Komentar