Easiest Way to Prepare Yummy Kuih cara berlauk bakar yang enak dinikmati
Kuih cara berlauk bakar yang enak dinikmati.
You can cook Kuih cara berlauk bakar yang enak dinikmati using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih cara berlauk bakar yang enak dinikmati
- It's 75 g of tepung gandum (diayak).
- You need 50 g of santan pekat.
- Prepare 1/3 of sudu garam.
- You need 1 of biji telur (dipukul).
- It's 1 of ketul kunyit.
- It's 115 g of air.
- It's 4 of sudu minyak sayuran.
- It's 80 g of daging ayam dicincang.
- It's 4 of biji bawang merah (dihiris).
- Prepare 3 of biji bawang putih (dihiris).
- It's 1 1/2 of sudu serbuk kari.
- You need 1 of sudu kicap cair.
- You need 1/2 sudu teh of gula.
- It's 1/2 sudu teh of garam.
- You need 1 batang of daun bawang merah (dihiris).
- Prepare 1 of biji cili padi (dihiris).
Kuih cara berlauk bakar yang enak dinikmati instructions
- Kunyit dihiris dan blend bersama air, sisa kunyit dipisahkan..
- Kacau tepung bersama telur, santan pekat, air berkunyit, garam dan 1 sudu teh minyak sehingga sebati. Biarkan rehat..
- Tambah garam, serbuk kari, gula dan kicap cair ke dalam ayam daging cincang. Panaskan minyak sayuran di wok dan tumis bawang putih serta bawang merah sehingga berwarna sedikit emas-keemasan (jangan sampai hangus ya). Tambah ayam cincang dan cili padi, kacau goreng sekejap, sebaik sahaja ayam cincang masak, tutup api..
- Sapu acuan muffin dengan sedikit minyak sayuran. Tuang adunan gandum sehingga memenuhi 1/3 acuan (mencapai lebih kurang 1.5cm tebalnya)..
- Bakar adunan gandum di ketuhar berpanas 170C selama 10 minit. Sudukan inti ke atas kuih. Bakar 10 minit lagi..
- Apabila suhu kuih jatuh sedikit, keluarkan kuih dari acuan. Tabur dengan hirisan daun bawang merah (boleh tambah hirisan cili padi sekali lagi juga). Sedia untuk dihidang..
0 Response to "Easiest Way to Prepare Yummy Kuih cara berlauk bakar yang enak dinikmati"
Posting Komentar