Recipe: Delicious Kuah Laksa Penang Istimewa #rayapertama

Kuah Laksa Penang Istimewa #rayapertama.

Kuah Laksa Penang Istimewa #rayapertama You can cook Kuah Laksa Penang Istimewa #rayapertama using 11 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuah Laksa Penang Istimewa #rayapertama

  1. It's of Hidangan utk 1 pek laksa.
  2. It's 1 of pek laksa basah.
  3. It's 500 g of ikan sardin hitam.
  4. Prepare 3 of biji bawang besar.
  5. It's 3 ulas of bawang putih.
  6. Prepare 3 of kuntum bunga kantan.
  7. Prepare 1 of ikat daun kesum.
  8. You need 12 keping of asam keping.
  9. Prepare of Belacan anggaran 1 inci.
  10. It's 1 of sudu besar petis.
  11. You need of Garam,gula dan perasa secukup rasa.

Kuah Laksa Penang Istimewa #rayapertama step by step

  1. Cuci ikan n buang perut sebelum direbus.
  2. Rebus hingga masak..
  3. Tapis ikan... Air rebusan jangan dibuang..
  4. Asingkan isi ikan dari tulang.
  5. Kisar tulang ikan menggunakan air rebusan tadi sehingga hancur. Kisar dua kali.
  6. Isi ikan separuh dikisar halus dan separuh lagi diramas kasar.
  7. Kisar bawang besar, bawang putih dan belacan kemudian dimasukkan dlm sekali dalam air isi ikan dan tulang yg telah dimesin tadi.
  8. Masukkan asam keping, bunga kantan (dibelah dua) & daun kesum yg telah dibersihkan.
  9. Setelah menggelegak, masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
  10. Tutup api dan blhlah dihidangkan bersama bahan2 sampingan yang lain..
  11. Laksa basah tadi lalukan di bawah air panas sblm dimakan..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Delicious Kuah Laksa Penang Istimewa #rayapertama"

Posting Komentar