Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bekang Terengganu

Kuih Bekang Terengganu.

Kuih Bekang Terengganu You can have Kuih Bekang Terengganu using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuih Bekang Terengganu

  1. Prepare of Bekang.
  2. Prepare 3 cawan of tepung beras.
  3. Prepare 2 cawan of air sejuk.
  4. It's 2 cawan of air panas.
  5. Prepare 2 of biji telur.
  6. You need 1 sudu teh of garam halus.
  7. You need of Kuah Lemak Bekang.
  8. Prepare 3 cawan of santan sederhana pekat.
  9. You need 2 of sudu besar tepung beras.
  10. It's 1 of ekor ikan selayang - di rebus & tumbuk isinya.
  11. You need 1 of biji bawang merah - di hiris halus.
  12. You need 1/2 of inci halia - di hiris halus.
  13. You need 1/2 sudu teh of halba.
  14. You need 1 sudu teh of garam @ secukup rasa.

Kuih Bekang Terengganu step by step

  1. Bekang Satukan semua bahan2 & kacau sebati. Tapiskan.
  2. Panaskan acuan bahulu. Kemudian, sapu sedikit minyak menggunakan daun pandan. Tuang adunan hingga penuh. Tutup dgn penutup periuk & masak di atas api sederhana kecil selama 5-7 minit atau sehingga atasnya kering & di bawahnya sedikit garing.
  3. Cungkil bekang & keluarkan drp acuan. Buat hingga habis adunan. Setiap kali tuang adunan, kene sapu dgn minyak ye...
  4. Kuah Bekang Panaskan santan. Masukkan ikan selayang, tepung beras, garam...
  5. Masukkan juga bawang, halia & halba. Kacau sentiasa hingga kuah agak pekat.
  6. Hidangkan bekang bersama kuah. Bila nak makan, curah kuah ke atas bekang..sedia di nikmati...

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bekang Terengganu"

Posting Komentar