Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bekang Terengganu
Kuih Bekang Terengganu.
You can have Kuih Bekang Terengganu using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Bekang Terengganu
- Prepare of Bekang.
- Prepare 3 cawan of tepung beras.
- Prepare 2 cawan of air sejuk.
- It's 2 cawan of air panas.
- Prepare 2 of biji telur.
- You need 1 sudu teh of garam halus.
- You need of Kuah Lemak Bekang.
- Prepare 3 cawan of santan sederhana pekat.
- You need 2 of sudu besar tepung beras.
- It's 1 of ekor ikan selayang - di rebus & tumbuk isinya.
- You need 1 of biji bawang merah - di hiris halus.
- You need 1/2 of inci halia - di hiris halus.
- You need 1/2 sudu teh of halba.
- You need 1 sudu teh of garam @ secukup rasa.
Kuih Bekang Terengganu step by step
- Bekang Satukan semua bahan2 & kacau sebati. Tapiskan.
- Panaskan acuan bahulu. Kemudian, sapu sedikit minyak menggunakan daun pandan. Tuang adunan hingga penuh. Tutup dgn penutup periuk & masak di atas api sederhana kecil selama 5-7 minit atau sehingga atasnya kering & di bawahnya sedikit garing.
- Cungkil bekang & keluarkan drp acuan. Buat hingga habis adunan. Setiap kali tuang adunan, kene sapu dgn minyak ye...
- Kuah Bekang Panaskan santan. Masukkan ikan selayang, tepung beras, garam...
- Masukkan juga bawang, halia & halba. Kacau sentiasa hingga kuah agak pekat.
- Hidangkan bekang bersama kuah. Bila nak makan, curah kuah ke atas bekang..sedia di nikmati...
0 Response to "Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bekang Terengganu"
Posting Komentar