Easiest Way to Make Tasty Kuih Sagu Merah
Kuih Sagu Merah.
You can have Kuih Sagu Merah using 9 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih Sagu Merah
- Prepare 2 cawan of sagu.
- Prepare of Air (tenggelam satu ruas jari telunjuk).
- Prepare 3/4 of sudu besar pati sirap ros.
- Prepare 1 helai of daun pandan.
- It's 1 1/2 cawan of gula pasir.
- It's of Salutan kelapa.
- It's 1/2 of biji kelapa parut putih.
- Prepare 1 helai of daun pandan.
- You need 1/2 of sudu kecil garam.
Kuih Sagu Merah step by step
- Bilas sagu dengan air dan tos (tak perlu rendam).
- Dalam periuk masuk sagu dan air agak2 sampai tenggelam lebih kurang satu ruas jari macam masak nasi tu.
- Masukkan sirap ros dan kacau sekata.
- Masukkan gula pasir dan kacau sikit.
- Masukkan daun pandan yg di carik dan di simpul.
- Masakkan sagu pada api perlahan dan kacau sampai sagu kembang, jernih dan likat.
- Masukkan sagu dalam loyang dan panaskan pengukus dan kukus 20-25 minit atau hingga sagu jernih sekata.
- Sejukkan dan tutup loyang dengan towel supaya kuih tak keras.
- Kukuskan kelapa parut bersama daun pandan yg di hiris dan garam 5 minit (supaya tak cepat basi).
- Bila kuih dah sejuk bolehlah di potong dan di salut dengan kelapa. Siap untuk di hidangkan .
0 Response to "Easiest Way to Make Tasty Kuih Sagu Merah"
Posting Komentar