Easiest Way to Make Tasty Kuih Sagu Merah

Kuih Sagu Merah.

Kuih Sagu Merah You can have Kuih Sagu Merah using 9 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Sagu Merah

  1. Prepare 2 cawan of sagu.
  2. Prepare of Air (tenggelam satu ruas jari telunjuk).
  3. Prepare 3/4 of sudu besar pati sirap ros.
  4. Prepare 1 helai of daun pandan.
  5. It's 1 1/2 cawan of gula pasir.
  6. It's of Salutan kelapa.
  7. It's 1/2 of biji kelapa parut putih.
  8. Prepare 1 helai of daun pandan.
  9. You need 1/2 of sudu kecil garam.

Kuih Sagu Merah step by step

  1. Bilas sagu dengan air dan tos (tak perlu rendam).
  2. Dalam periuk masuk sagu dan air agak2 sampai tenggelam lebih kurang satu ruas jari macam masak nasi tu.
  3. Masukkan sirap ros dan kacau sekata.
  4. Masukkan gula pasir dan kacau sikit.
  5. Masukkan daun pandan yg di carik dan di simpul.
  6. Masakkan sagu pada api perlahan dan kacau sampai sagu kembang, jernih dan likat.
  7. Masukkan sagu dalam loyang dan panaskan pengukus dan kukus 20-25 minit atau hingga sagu jernih sekata.
  8. Sejukkan dan tutup loyang dengan towel supaya kuih tak keras.
  9. Kukuskan kelapa parut bersama daun pandan yg di hiris dan garam 5 minit (supaya tak cepat basi).
  10. Bila kuih dah sejuk bolehlah di potong dan di salut dengan kelapa. Siap untuk di hidangkan .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Make Tasty Kuih Sagu Merah"

Posting Komentar