Recipe: Perfect Laksa Siam Mek Liha
Laksa Siam Mek Liha.
You can cook Laksa Siam Mek Liha using 22 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Laksa Siam Mek Liha
- Prepare of Laksa halus / laksa siam.
- It's 2 of ekor ikan kembung (kisar).
- You need of Bahan kisar.
- Prepare 1/2 of biji bawang besar.
- It's 1 ulas of bawang putih.
- You need 7 of biji cili api.
- Prepare 1.5 of inci kunyit.
- You need of Lain-lain.
- You need 1 of inci halia.
- It's 1 of inci lengkuas.
- It's 2 batang of serai (ketuk).
- You need 1 batang of bunga kantan.
- It's 1 of tangkai daun dan akar ketumbar.
- You need 1 keping of asam keping.
- You need 2 helai of daun limau.
- Prepare 1.5 kotak of kecil santan.
- It's 300 ml of air.
- It's of Kacang panjang (hiris).
- You need of Timun (hiris).
- Prepare of Cili merah (hiris).
- You need of Taugeh.
- Prepare of Sambal belacan.
Laksa Siam Mek Liha instructions
- Rendam laksa halus semalaman. Esoknya, rebus laksa selama 30 minit dan toskan airnya. Celup dengan air sejuk supaya laksa tak melekat dan kenyal elok. Sambil tu kita buat kuah laksa pula..
- Sediakan bahan. Ikan direbus kemudian dikisar halus seperti gambar ketiga..
- Tumis bahan yang telah dikisar hingga wangi dan masak. Masukkan akar ketumbar, halia, lengkuas dan serai yang diketuk. Tumis sehingga kesemua bahan wangi dan garing..
- Masukkan santan, isi ikan dan air. Pastikan ikan dimasukkan sebelum kuah mendidih untuk mengelakkan isi ikan bergumpal. Gaul rata..
- Masukkan asam keping dan perasakan dengan gula, garam, Aji dan Cukup Rasa secukupnya. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar. Sediakan hirisan timun, cili dan taugeh..
- Hidangkan bersama laksa, sayuran dan sambal belacan. Sedap cenggini Selamat menjamu selera .
0 Response to "Recipe: Perfect Laksa Siam Mek Liha"
Posting Komentar