Recipe: Perfect Ayam Percik Kelantan
Ayam Percik Kelantan.
You can cook Ayam Percik Kelantan using 15 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ayam Percik Kelantan
- Prepare of Kuah Percik.
- Prepare 1-2 of biji bawang merah besar*.
- You need 1-2 of inci halia*.
- It's 2 batang of serai.
- You need 1 of sb cili giling.
- You need 1 keping of asam gelugor.
- It's 1 kotak of santan.
- Prepare 1 cawan of air.
- Prepare of Garam.
- You need of Gula.
- You need of Perapan Ayam.
- You need of Ayam.
- It's 1 of biji bawang merah besar.
- You need 1-2 of inci halia.
- You need 1 cawan of air.
Ayam Percik Kelantan step by step
- Perap ayam terlebih dahulu. Blend semua bahan perapan tu dan perap ayam lebih kurang sejam dua. Ketepikan..
- Untuk kuah. Blend kan bahan yang bertanda (*) dengan segelas air. Serai diketuk. Kemudian masukkan bahan blend tadi bersama serai ke dalam kuali dan renehkan sekejap..
- Kemudian masukkan cili giling dan santan, sentiasa kacau supaya santan tak berketul. Dan masukkan asam gelugor. Kacau sehingga kuah agak pekat. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. Ketepikan..
- Bakar ayam yang telah diperap tadi. Kemudian boleh la salut ayam dengan kuah percik tadi. Shiappp .
- Kalau nak lebih sedap lagi. Saya lebih suka lepas salut ayam dengan kuah percik tu saya akan bakar sekali lagi dan salut sekali lagi. Shiapppp yummehhhhh .
0 Response to "Recipe: Perfect Ayam Percik Kelantan"
Posting Komentar