How to Prepare Yummy Kuih Tepung Gomak (Indonesia)
Kuih Tepung Gomak (Indonesia).
You can have Kuih Tepung Gomak (Indonesia) using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Tepung Gomak (Indonesia)
- Prepare of Tepung.
- You need 1 cawan of tepung pulut.
- You need 1 sudu teh of mentega.
- Prepare 1 sudu makan of air kapur.
- Prepare 100 ml of air suam.
- Prepare of Secubit garam.
- It's of Air secukupnya untuk merebus kuih.
- You need of Inti Kelapa.
- Prepare of Ikut resipi inti ni, buat separuh adunan (lihat resipi).
- It's of Salutan.
- It's 1/3 cawan of kacang hijau.
Kuih Tepung Gomak (Indonesia) step by step
- Inti: Ikut resipi ni, buat separuh adunan ye. (lihat resipi).
- Tepung Salutan: Sangai kacang hijau dengan api kecil. Angkat dan biarkan sejuk kemudian dikisar dan diayak. Ketepikan. (Kak Lat punya terlebih garing sebab biarkan kacang sejuk dikuali tapi terlupa yang haba dari kuali tu panas lagi. Lagi satu, pengisar kering, cari tak jumpa sebab tengah kemas barang. Sudahnya Kak Lat guna pengisar basah. Boleh la kan tapi tak la halus hasilnya walaupun dah diayak, 1st time cuba la katakan ).
- Tepung: Satukan tepung pulut dengan mentega, air kapur dan garam. Tuang air suam sedikit demi sedikit dan adun hingga tepung tidak melekat ditangan..
- Ambil sedikit adunan dan masukkan inti dan bulatkan. Buat hingga habis. Kak Lat dapat 12 ketul..
- Didihkan air dan masukkan kuih. Bila dan timbul, angkat dan toskan..
- Salut kuih dengan tepung kacang hijau. Kak Lat bagi kuih tu lepir. Tekan dengan sudu. Siap..
0 Response to "How to Prepare Yummy Kuih Tepung Gomak (Indonesia)"
Posting Komentar