Recipe: Perfect Kuih Sagu
Kuih Sagu.
You can have Kuih Sagu using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Sagu
- It's 1 cawan of sagu.
- You need 2 1/2 cawan of air.
- Prepare 1 cawan of gula pasir.
- It's 1 cawan of pati sirap ros.
- You need 2 helai of daun pandan.
- You need 1/2 of biji kelapa parut.
- It's 1/4 sudu teh of garam.
Kuih Sagu step by step
- Bersihkan sagu dan rendam 1/2 jam. Tos airnya..
- Masak air bersama gula, pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih..
- Kacau sehingga sagu menjadi jernih. Setelah sagu menjadi pekat dan jernih, tutup api..
- Masukkan adunan sagu dalam loyang segi empat sama dan biar sejuk pada suhu bilik. Bila sudah sejuk, potong bersegi..
- Di bekas lain, gaulkan kelapa parut dengan garam. Gaul Sagu yang telah dipotong dengan kelapa parut..
0 Response to "Recipe: Perfect Kuih Sagu"
Posting Komentar