Recipe: Perfect Ayam Percik Ramadhan.
Ayam Percik Ramadhan..
You can have Ayam Percik Ramadhan. using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Percik Ramadhan.
- Prepare of (Bahan-bahan kisar).
- Prepare of 2biji bawang besar.
- Prepare 2 of inch kunyit hidup(boleh ganti serbuk kunyit).
- It's 2 Batang of Serai.
- Prepare 2 cm of halia.
- Prepare 4 ulas of bawang putih.
- Prepare of 1sudu kecil biji ketumbar(Air utk blender).
- It's of (Bahan-bahan lain).
- Prepare of 3sudu besar cili kering kisar(tmbah mengikut tahap kepedasan masing2).
- It's of Garam etc.
- You need of Santan pekat 1 cawan(saya guna santan kotak).
- It's of Asam keping(sekeping).
Ayam Percik Ramadhan. instructions
- Perap ayam dgn bahan kisar dlm 30minit..
- Selepas siap perap masukkan ayam dalam kuali,msukkan santan dan cili kisar 3sudu(buka api sederhana).Kacau ayam sebati dgn kuah dan terbalikkan utk masak sekata.Masukkan garam secukup rasa sy masukkan sedikit gula atau gula melaka.Masak sehingga ayam separuh masak dan kuah pekat sedikit..
- Angkat ayam ke dlm dulang pembakar dan tuangkan sedikit kuah ayam percik tadi.Baki kuah simpan utk dituang ke atas ayam nanti.Bakar ayam 30minit pada suhu 180celcius api atas bawah(kalau nk lebih garing boleh tambah masa mengikut oven masing2)Setelah siap tuangkan baki kuah ayam percik td ke atas ayam.Siap.Selamat Mencuba..
- .
0 Response to "Recipe: Perfect Ayam Percik Ramadhan."
Posting Komentar