How to Make Tasty Kuih Mochi
Kuih Mochi.
You can have Kuih Mochi using 10 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Mochi
- Prepare of Kulit mochi.
- It's 400 gram of tepung beras pulut(disangai sekejap).
- You need 40 gram of tepung beras (disangai sekejap).
- It's 70 gram of tepung jagung(disangai sekejap).
- You need 200 gram of gula pasir.
- It's 350 ml of air/santan kelapa.
- Prepare 150 ml of susu penuh krim.
- You need 120 gram of mentega.
- Prepare 1 sudu teh of garam halus.
- It's of Pewarna (putih, merah jambu dan hitam sy ikut temanya.
Kuih Mochi step by step
- Masukkan tepung pulut di dlm mangkuk adunan bersama tepun beras dan mentega. Adun rata.
- Campurkan gula, susu dan air/santan gaul sehingga larut.
- Kemudian tuang dalam mangkuk berisi campuran tepung tadi. Gaul rata hingga menjadi doh lembu(tidak terlalu cair atau keras).
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Setiap satu bahagian dgn warna merah jambu, hitam dan warna asal adunan tepung putih. Gaul rata supaya adunan sebati..
- Kemudian kukus antara 25 - 30 minit dalam pengukus yg sudah sedia dipanaskan.
- Setelah masak biarkan sejuk sedikit.
- Untuk intinya sy menggunakan inti Ready made iaitu inti kacang hitam beli di kedai bakery or supermarket. Ambil sedikit kulit mochi lalu leper kan. Pastikan telah disapu sedikit dengan tepung jagung supaya tak melekat dan senang bentuk.
- Letakkan inti ditengahnya dan bulatkan.
- Kemudian golekkannya di atas tepung jagung y telah disangai. Kuih mochi sedia dihidang...
0 Response to "How to Make Tasty Kuih Mochi"
Posting Komentar