How to Cook Delicious Sambal nasi lemak

Sambal nasi lemak.

Sambal nasi lemak You can cook Sambal nasi lemak using 7 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Sambal nasi lemak

  1. You need of Bwg besar 5 biji.
  2. You need of Bwg putih 2 biji.
  3. Prepare of Segenggam ikan bilis.
  4. You need of Asam jawa 2 sb (jadikan pes).
  5. Prepare of Garam.
  6. It's of Cili kisar 5 sb.
  7. You need 1/8 cawan of Gula.

Sambal nasi lemak instructions

  1. Tumis ikan bilis sampai agak garing, tumis sikit bawang..
  2. Blend 3 biji bwg besar, 2 bwg putih..
  3. Bwg dh agak layu, masukkan bahan blend td. Tumis sampai pecah minyak..
  4. Masukkan cili kisar 5 sb..
  5. Gaul, smpai pecah minyak. Tambah air sikit kalau dh agak kering..
  6. Masukkn lebihan bwg td (hiris)..
  7. Kacau sampai pecah minyak. Bila dh agak kering, tmbah air lg. Ulang sampai sambal dh agak kehitaman. Biasa sy buat 3 ke 4 kali tambah air, baru nmpk cantik warna sambal..
  8. Boleh tambah gula, garam, asam jawa..
  9. Tumis sampai sambal agak kering. Waktu menumis, api jgn besar. Kecilkan saja. Atau bila nk cpt, kuatkan sedikit sekejap, lepastu kecik kan balik api..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Delicious Sambal nasi lemak"

Posting Komentar