How to Make Appetizing Asam Laksa
Asam Laksa.
You can have Asam Laksa using 25 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Asam Laksa
- You need of Rebusan.
- You need 2 kg of ikan kembung/selayang/lolong.
- Prepare of Kepala/kulit udang (drpd 1 kg udang).
- Prepare of Bahan kisar.
- You need 3 of biji bawang besar merah.
- You need 1 of inci lengkuas.
- Prepare 1 of inci halia.
- It's 1 of st belacan.
- It's 3 of sb cili kisar.
- You need of Bahan perasa.
- It's 1 of ikat daun kesum.
- Prepare 3 batang of bunga kantan dibelah.
- You need 1 of sb gula merah.
- Prepare of Garam dan perasa secukup rasa.
- You need 1 of sb petis udang (optional).
- You need 10 keping of asam keping @ lebih.
- You need Sedikit of daun pudina.
- Prepare of Bahan utama lain.
- Prepare 4 of peket laksa.
- It's of Bahan pelengkap.
- You need 10 of biji telur rebus @ lebih.
- Prepare 10 of biji cili kecil dipotong @ lebih.
- Prepare 1 of ikat daun selom/salad @ lebih.
- Prepare 20 of biji limau kasturi @ lebih.
- It's 2 batang of timun dihiris halus/didadu kecil @ lebih.
Asam Laksa instructions
- Rebus ikan dan sejukkan sedikit. Ambil isinya dan simpan bahagian kepala ikan. Simpan lebihan air rebusan ikan..
- Rebus kulit/kepala udang sehingga bertukar warna. Sejukkan sedikit..
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tambahkan gula merah. Masak sehingga airnya agak kering. (Supaya kurang bau bawang dan cili)..
- Tapis lebihan air rebusan ke dalam periuk..
- Kisar kepala ikan bersama air. Tapis ke periuk berisi air rebusan tadi..
- Kisar isi ikan bersama air tambahkan ke dalam periuk yang sama..
- Kisar kulit/kepala udang bersama air rebusannya. Tapis ke dalam periuk..
- Tambahkan air jika tak cukup. Tambahkan asam keping..
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Masak sehingga mendidih..
- Tambahkan daun pudina..
- Rebus laksa sehingga lembut. Uchu rebus 2 bungkus laksa dalam pressure cooker HP selama 6 minit..
- Sediakan bahan pelengkap..
- Sedia dihidangkan..
- TIPS: Biasanya Uchu buat kuah sebelah malam. Biar kuah bermalam supaya air asam, garam dan semua bahan lebih mesra..
0 Response to "How to Make Appetizing Asam Laksa"
Posting Komentar